Kladovo

Dobrodošli u Kladovo…

Uživajte u odmoru pored same obale Dunava!

Kladovo se neizbežno vezuje za Đerdapsku klisuru, najveću i najlepšu klisuru Evrope. Ovaj kraj obeležava i hidroelektrana Đerdap, jedan od najznačajnijih proizvođača hidroelektrične energije i isto tako značajan plovidbeni sistem koji je ukrotio Dunav. Ali, ako bi tražili početak, sigurno bi pošli od Lepenskog Vira i njegove civilizacije stare preko 8.000 godina, čije je otkriće izmenilo udžbenike istorije…

Kladovo se nalazi u oblasti nazvanoj Ključ na krajnjem jugoistoku naše zemlje i zadnja je tačka na istoku prema Bugarskoj i Rumuniji. Tri su osnovna pravca koji Kladovo povezuju sa zaleđem Srbije: iz Beograda (260 km), preko Požarevca i Donjeg Milanovca, niz Dunav Đerdapskom magistralom; iz Paraćina (200 km), veza sa auto putem Beograd – Niš, preko planinskog prevoja Cestobrodice, Zaječara i Negotina; iz Niša, oko (200 km), preko drugog planinskog prevoja Tresibaba, Knjaževca, Zaječara i Negotina.

Na području Kladova nalaze se brojni istorijski spomenici i arheološki lokaliteti, ovo piše na svim turističkim sajtovima i u turističkim vodičima. Naravno, uz obaveznu rečenicu: “Ako posetite Kladovo, videćete na jednom mestu toliko istorije kao nigde u Srbiji“.

Studenti turizmologije uče da su Đerdapaska klisura i Nacionalni park Đerdap najatraktivnije turističke destinacije Srbije. To je i razlog za bolje upoznavanje celog tog zanimljivog i istorijski bogatog kraja, gde se preduzetništvo u oblasti turizma naglo razvija i širi.Turisti koji borave u Kladovu mogu da posete Arheološki muzej Đerdapa, hram Sv. Đorđa koji je izgrađen 1856. godine u vreme Obrenovića, staru čaršiju – trgovačko-zanatski centar iz prve polovine 19. veka nastao izmeštanjem objekata sa lokacija u blizini Fetislama, a koja je zadržala sve građevinske i arhitektonske odlike vremena u kojem je nastala.

Kladovo i okolna mesta pružaju odlične uslove za pripreme sportista. Tu su sportski centar „Fetislam“, hala sportova „Jezero“, fudbalski tereni klubova „Đerdap“, „Brodoremont“ i „Pontes“. Omladinski sportski kamp „Đerdap“, koji se nalazi u blizini hidroelektrane, pruža posebne pogodnosti za boravak i pripreme mlađih kategorija sportista. Dunav, blizina marine i smeštajnih kapaciteta pružaju odlične uslove za sportove na vodi.

Kladovo

Istražite lokaciju...

Šta posetiti?

Turizam u Kladovu

Đerdapska klisura – Kladovo

Djerdapska Klisura - Kladovo
Turizam u Kladovu

Tvrđava Fetislam

Tvrdjava-Fetislam-Kladovo-01
Upoznajte Kladovo

Vodopad Blederija – Kladovski smaragd

Svako blago je dobro skriveno, ali kada se pronađe isplati se svaki trud, tako je i vodopad Blederija sakriven na 31km od Kladova, u oazi prirode i mira. Put koji vodi do vodopada je uglavnom zemljan, ima poneka smernica ...

vodopad blederija
Turizam u Kladovu

Trajanova Tabla

Trajanova-Tabla-Kladovo-02